3 Şubat 2011 Perşembe

Beklenen kitap çıktı: "Kamu Alacaklarının Takibinde E-Haciz Uygulamaları"

ÖNSÖZ

Kamu alacaklarının takip ve tahsil işlemleri icracı vergi idareleri tarafından gerçekleştirilmektedir. Tarh, tahakkuk eden bir verginin veya cezanın usulüne uygun ödeme emri tebligatı yapıldıktan sonra tahsili de yine vergi daireleri ve icra memurları marifetiyle gerçekleştirilmektedir.

Son yıllarda, elektronik haciz uygulamaları ve diğer digital vergi takip yöntemleri vergi borçlularının izlenilmesinde kullanılan en etkili yöntem olarak karşımıza çıkmaktadır. Elektronik işlemlerin vergi dairelerinde yaygın bir şekilde kullanılması ile beraber vergi mükelleflerinin ve kamuya olan borçluların (ikincil amme borçluları dahil) takibi son derece kolaylaşmış bulunmaktadır. Bu gelişmeyi, Türkiye’nin dijital devrime ulaşmasında çok önemli bir aşamadır ve dolayısıyla hem vergi idaresi hem de vergi mükellefi açısından kolaylıklar getirmektedir.

Kamu Alacaklarının Takibinde E–Haciz Uygulamaları isimli bu küçük çalışma aslında pratik ticari hayatta önemli yararları olabilecek bir rehber kitapçık niteliğindedir. Bu kitap, temel bilgileri sunmakta ve ilgililerin sürekli başvurabileceği bir kaynak niteliği taşımaktadır. Yazarların daha önceki kitaplarında olduğu gibi, bu kitap da “maliye-mükellef” diyalogunun verimli bir şekilde gerçekleşmesine katkıda bulunmaktadır.

Kitabı yayına hazırlayan değerli akademisyenler Hakan AY ve Mustafa ALPASLAN’a teşekkür eder, çalışmalarının devamını dileriz. Çalışmanın önemli bir kısmını büyük bir titizlikle hazırlayan sevgili Eda KAYA’ya da mesleki alandaki göstermiş olduğu üstün çalışmalarında başarılar diliyoruz.

Hacim olarak küçük fakat içerdiği bilgiler itibariyle önemli ve yararlı bilgileri içeren bu küçük kitapçığın başta işverenler, yöneticiler, vergi idaresi görevlileri, vergi mükellefleri, hukukçular ve muhasebe – mali müşavirlik mesleği ile uğraşanlara yararlı olmasını diliyoruz.

Dr. Suphi VARIM

Yönetim Danışmanı

İzmir, Şubat 2011


İÇİNDEKİLER

I- Giriş

II- Kamu Alacağı Nedir?

III- Kamu Alacaklarının Takip ve Tahsil Yöntemi Nedir?

IV- Ödeme Emri Nedir?

V- Haciz Bildirisi Nedir?

VI- E-Haciz Uygulamaları Nedir?

VII- İhtiyati Tahakkuk ve İhtiyati Haciz Uygulamaları

Nedeniyle Uygulanan E-Hacizler

VIII- E-Hacizden Kurtuluş Yolları Nedir?

IX- Sonuç ve Öneriler


EKLER

Ek:1- Ödeme Emri Örneği

Ek:2- Mal Bildirim Formu

Ek:3- Haciz Bildirisi – HB2 Örneği

Ek:4- Bankaya Verilmesi İçin Dilekçe Örneği

Ek:5- Vergi Mahkemesi Kararları

Ek:6- Danıştay Kararları


Çalışmadan temin etmek isteyenler için:

Adres: Ş. Fethibey Cd. No:32/3 Gümrük - İzmir

Tel: 0232 4467220 - 4830918

Gsm: 0554 5334012

nolu telefonlardan Eda Kaya ile iletişime geçebilirsiniz...

Hiç yorum yok: