2 Ağustos 2010 Pazartesi

Salihli Ticaret Ve Sanayi Odası’nda KOBİ Semineri


KOBİLERİN GÜNCEL VERGİ VE FİNANSMAN SORUNLARI

Salihli Ticaret Odası ile Ege Stratejik ve Mali Araştırmalar Derneği altında Vergiler Özgün Sirküler yayın kurulu ekipleri ile; Salihli Ticaret Odasının Sardes Salonunda 30 Temmuz 2010 tarihinde saat:14.00’de “Kobilerin Güncel Vergi ve Finansman Sorunları” isimli seminer, 100 kişiye yakın katılımcıların yoğun ilgisi ile başarılı bir şekilde gerçekleştirilmiştir.

Seminerin açılış konuşmasını Salihli Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Balaban yapmıştır. Başkan açılış konuşmasında; Türkiye’deki sanayi kuruluşlarımızın sorunlarının çözüm beklediğini, bu sorunların daha çok KOBİ’lerin yaşadığını ve bu problemleri çok acil olarak çözmemiz gerekmektedir. Ayrıca, KOBİ’lerin finans imkanları sağlıklı bir yapıya kavuşturulmalı, finansman mevzuatı öncelikle bu işletmelerin gelişimini hedeflemeli ve bu doğrultuda teşviklerle, vergi kanunlarıyla bu kuruluşlarımızın önünün mutla açılması gerektiğini ifade etmiştir.

Seminerin oturum başkanlığını DEÜ.İİBF.Maliye Bölümü öğretin üyesi sayın Doç. Dr. Mustafa Sakal yaparak kısaca, Türkiye ekonomisinin içinde bulunduğu durumdan, krizin etkilerinden, faiz dışı fazla, ithalat, ihracat rakamlarından bahsederek genel ekonomik durum hakkında izleyicilere bilgi vermiştir.

Daha sonra, konuşma sıralamasına göre SMMM sayın Dr. Mustafa Alpaslan; KOBİ’lere yönelik güncel vergi uygulamaları ve bu uygulamalardan ortaya çıkan sorunlara temas ederek, KOBİ yönetici ve ortaklarının gündelik hayatlarında karşılaştıkları vergi idaresi ile ilgili ödeme emri, ihtiyati haciz, ihtiyati tahakkuk, vergi ve muhasebe ile ilgili temel başlıca sorunları özetleyerek 6009 sayılı “torba kanun” ile ilgili bilgiler aktarmıştır.

SMMM – Adli Yargı Bilirkişisi sayın Hatice Akın ise; anonim ve limited şirketlerin ortak ve yöneticilerinin vergi ve ceza sorumluluğu ile adli vergi suçları ve cezalarında bazı fiillerin işlenmesi halinde hürriyeti bağlayıcı cezalara temas etmiştir. Yine aynı şekilde sayın Akın, sermaye şirketlerinde yöneticilerin VUK 359. madde kapsamındaki sorunları hakkında ayrıntılı açıklamalarda bulunmuştur.

Seminerin son konuşmacısı olarak ise; Yönetim Danışmanı sayın Dr. Suphi Varım; KOBİ’lerde iş geliştirme ve finansman sorunları, KOBİ’lerde muhasebe uygulamaları ve ar-ge teşvikleri, inovasyon, kümelenme konularında ayrıntılı açıklamalar yaparak sunumunu tamamlamıştır.

Seminerin sorular ve yanıtlar bölümünde ise; dinleyiciler tarafından konuşmacılara birçok soru yöneltilmiştir. Soruların büyük bir kısmını Sayın Hatice Akın ve Mustafa Alpaslan uygulamadan örnekler vererek soruları yanıtlamışlardır.

Seminerin bitiminde ise konuşmacılara, Salihli Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı sayın İsmail Balaban ve Genel Sekreter Levent Kılınçaslan tarafından Salihliyi simgeleyen ve Tarihte Basılan İlk Para (M.Ö.630) Lidya Uygarlığı Sardes/Salihli sembolize eden plaketler verilmiştir. Ayrıca seminere katılanlara ise “Seminer Katılım Belgesi” verilerek başarılı bir seminer gerçekleştirilmiştir.